Saker jag gör medan jag borde skriva

Småstädernas, överlevnadens, originalens, storhetens, majsens och galenskapens USA

Helen Hanff, den formidabla kvinnan som skrev 84, Charing Cross Road, citerade någon som menade att alla resenärer åker till London med en alldeles egen bild av vad de ska finna, och att alla möter precis den stad de söker.

Precis så känner jag om USA. Det USA jag tänker finna: småstädernas, överlevnadens, originalens, storhetens, galningarnas, majsens och galenskapens USA.

Först ut är Minnesota, denna fascinerande delstat som jag förmodligen aldrig tänkt på att besöka.

Saker jag visste om Minnesota innan jag bokade flygbiljetten:

Saker jag nu känner till om Minnesota: det finns väldigt många sjöar, ungefär 15000 – 20000 stycken. Av dem heter 201 stycken Mud Lake, vilket kanske inte är så konstigt eftersom Minnesota på siouxspråk betyder ”grumligt vatten”. På en av dessa sjöar finns ett flytande bibliotek. Snobbens tecknare kommer också härifrån, liksom Prince och Bob Dylan.