Saker jag gör medan jag borde skriva

Dagens mest fel-tajmade boktitel

Jag har alltid fascinerats över hur idéer går i vågor. Det här gäller både böcker och filmer och är kanske inte helt förvånande, med tanke på hur små både bok- och filmkretsar är. Jag antar att människor pratar med varandra, bollar idéer över rödvin, gör samma marknadsanalyser och inspireras av samma framgångsrika böcker och filmer. Men ändå.

Den här artikeln skriver t.ex. intressant om hur filmidéer verkar gå i par, och här finns ännu fler exempel.

Att böcker behandlar samma tema eller historiska tid är ju inte heller förvånande. En bok om vampyrer eller grått sex går bra, och plötsligt kryllar det av dem.

Att Thomas Cromwell plötsligt återuppstått i rampljuset är alltså ingeting som förvånar mig. Däremot undrar jag hur boktiteln Thomas Cromwell: The Untold Story of Henry VIII’s Most Faithful Servant lyckades ta sig igenom hela förläggaresystemet. Det finns säkert mängder med saker att belysa om Cromwell, och det är ju en fascinerande person och period, men efter Hilary Mantel känns det rätt svårt att hävda att hans historia är ”oberättad”.Finns det någon människa där ute som inte hört talats om hans historia, över snart tre böcker och tusentals sidor?

”The Untold Facts” hade i och för sig kunnat fungera som titel, men jag antar att det inte är riktigt lika säljande?

Läs The Guardians recentions här.

>