Saker jag gör medan jag borde skriva

Ett civiliserat land

Brasilien är ett oerhört civiliserat land. Bevis ett: beställer du två stora öl kan du få dem i en ishink. Bevis två: beställer du en stor öl får du dem i en sån där individuell kylare som europeiska restrauranger ibland använder till vin flaskor.

Det är också ett väldigt socialt land. Beställer du en stor öl (60 cl) så frågar de hur många glas du vill ha. De utgår nämligen från att du kommer vilja dela med dig av all denna öl med dina nära och kära. Sällan har jag känt mig mer svensk än när jag glatt sa att jag ville ha en stor öl, och ett glas. Men jag njöt av den individuella öl-kylaren. Jag var på Carioca de Gema, ett klassiskt uteställa i Lapa, och bandet spelade samba, och jag fyllde glatt på mitt lilla söta ölglas medan jag tänkte på hur naivt det var att ge mig en ölkylare (som om ölen skulle få en chans att bli varm!).

Och sen såg jag rakt in i ögonen på en mörkhårig skönhet på andra sidan dansgolvet, men det är, som man säger, en annan historia. Låt oss bara konstatera att hon lärde mig allt jag kan om samba och att vi alltid kommer att ha Rio.