Saker jag gör medan jag borde skriva

Får jag… *göra* så?

Det är oerhört tunnsått på bloggfronten just nu, men det beror på att det är varmt och sommar och alltså omöjligt att få saker gjorda. Ett annat exempel: det är fortfarande kaos i mitt rum sen jag köpte den nya bokhyllan för två veckor sen. Bokhyllan skulle lösa kaoset med bokhögarna, men än så länge har det bara skapat mer kaos. Jag har haft böcker på bord, golv och stolar i flera veckor nu.

Ja, jag vet att jag alltid har det, men ibland känner man bara för att kunna sätta sig ner på stolen. Och problemet börjar bli akut: jag har cirka sju stora kartonger med böcker som måste packas upp. Just nu står det i arbetsrummet. I vardagsrummet har bokhögarna tagit över borde vardagsrumsbordet och fönsterbrädena. Det sistnämnda är förstås inget problem eftersom jag ändå inte har några blommor. Men ändå.

Så idag sa jag till mig själv dyrt och heligt att jag skulle sortera de jävla böckerna (”Cissi, varför har jag så många böcker?” frågade jag häromdagen och sen tvättade jag munnen med tvål och placerade mig själv i skamvrån). I vilket fall. Där gick jag omkring, i hela fem minuter, och muttrade (”a, b, c, d, e, f, g, h, i , j, k, l, m, n – ah, l kommer före n”) för mig själv. Det är rasande tråkigt att sortera böcker i bokstavsordning. Alfabetet blir väldigt repetitivt efter ett tag. Man upptäcker böcker som är felplacerade. Man undrar om man borde ställa in boken i bokhyllan före man har läst den, eller om den kommer försvinna i mängden och så kommer man missa ett potentiellt mästerverk. Man upptäcker hur rasande många Dick Francis man har (vacker syn) och tvingas gömma dem i dubbla rader (tråkigt). Man nyser och är allmänt täckt med damm.

Ett problem är att jag måste upprepa hela alfabetet för att komma på att x kommer före y. Det går ofta inte att börja mitt i, jag måste säga hela ramsan som jag har lärt mig den. Och när jag väl har kommit på att M kommer före N och hittat den bokstaven på hyllan, måste jag bestämma mig för hur MacDonald förhåller sig till de andra m:en. Har jag riktigt otur finns det redan en MacDonald där och så måste jag börja om för att se hur ”Helen” förhåller sig till den andra författarens förnamn.

Det finns roligare saker att göra med böcker, det är allt jag säger.

Så medan jag gick där (”x, y, z, å, ä, ö”) tänkte jag på andra hyllor jag kunde behöva. Till exempel en hel To be read-bokhylla. Jag behöver knappast säga att jag inte menar ett hyllplan utan en hel billy-bokhylla. Jag har redan minst fyra hyllplan med olästa böcker som jag nu inte kan bestämma mig för om jag ska sortera in.

Och så slog det mig plötslig: måste jag ha mina böcker i bokstavsordning? Jag älskade det i min ungdom, men nu? Måste jag ha ett system? Skulle alla böcker kunna vara lite hur som helst? Det är min jävla bokhylla. Jag kan ändå inte hitta något i dem eftersom jag uppenbarligen knappt kan alfabetet. Jag skulle bara kunna dra ihop alla böcker och sen skapa en sorts halv-kronologisk ordning: alfabetiserat fram till 2016, och helt osorterat efter det. Min bokhylla skulle alltså vara organiserad olika beroende på om böckerna köptes (inte skrevs) före eller efter, säg, 2015 (jag ligger efter i min To be read-bokhylla)?

Kan man göra så?

Det frågar jag er nu.

Eller kommer någon bibliotekaries anda nedfalla på mig och hemsöka mitt bibliotek och gömma böcker och släcka ut ljuset precis när jag läser något läskigt parti?

Mitt i Operation böcker