Saker jag gör medan jag borde skriva

Januari

Svenskarnas vanligaste nyårslöften är förstås (på plats ett respektive två) att organisera upp sitt liv och läsa fler böcker. Därför är det nästan alltid fullt i bokhandlar hela januari ut, och allra särskilt då första veckan i januari. Tiotusentals svenskar strömmar in för att köpa markeringspennor, nyvässade blyertspennor, sudd, anteckningsblock och olikfärgade post it-lappar, eller bläddra frenetiskt bland alla böckerna i hyllorna. I februari minskar det något, och om du fortfarande hänger kvar vid midsommar har du bokhandeln praktiskt taget för dig själv.

Så BORDE det förstås vara, om det här hade varit en logisk värld. Vem har ”börja träna” som nyårslöften, eller bestämmer sig för att en mörk januaridag är bästa tiden för att bege sig till gymmet och börja tugga salladsblad?

För övrigt är förstås Bridget Jones de mest logiska böckerna att läsa i början på ett nytt år. Inget säger nyår som sammanfattningen: ”Januari. Exceptionellt dålig början” eller den mentala bilden av stackars bakfulla Bridget på nyårskalkonfricassébuffé (eller var det nu var), där en irriterande man i ful stickad tröja snart ska göra hennes dag värre.