Saker jag gör medan jag borde skriva

Recensioner och läsarkommentarer, eller Alla författare är neurotiska

Det är måndag, och som en av många sätt att låta bli att jobba på googlade jag mitt namn och mina böcker. Katarina Bivald, Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt, Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, allt på lite olika språk och i olika kombinationer.

Det här gör jag på skrämmande regelbunden basis. Skrämmande inte för att det säger något om min potentiella narcissism, utan för att jag envisas med att göra något som ger så väldigt lite. Att googla sig själv och sina böcker är bara en av många fruktlösa saker författare gör.

Det är fruktlöst av många anledningar. För det första är boken som kommenteras redan klar. Det går inte att göra något åt den. Den kan inte bli bättre (eller sämre, för den delen, om man ska tänka positivt). Och kommentarer på tidigare böcker ger väldigt lite praktisk information inför kommande. Några älskar slutet, men tycker början är seg. Andra tycker att början var fantastisk, innan slutet förstörde det. Lärdom inför kommande böcker: skippa början och slutet. Några älskar boken. Det är förmodligen den bästa bok de läst i hela sitt liv. Lärdom inför kommande böcker: de kommer bli väldigt besvikna. Några hatar boken. Lärdom inför kommande böcker: ge upp direkt och se ett till avsnitt House of Cards istället.

De sistnämnda illustrerar också den gamla sanningen om att alla författare är neurotiska. Så det är fruktlöst att läsa kommentarer och recensioner eftersom vi så ofta fokuserar på det negativa. Jag säger ”vi” här och menar förstås jag. Missförstå mig inte, jag älskar alla fina email och Facebook-meddelanden och bloggkommentarer som jag får av läsare som älskar min bok. Men när jag går in på någon av de många sidor där läsare kan kommentera böcker är det knappast dem jag ser. När andra googlar min bok brukar de säga något om alla fina kommentarer de hittar om den. När jag googlar min bok scannar jag snabbt förbi de positiva kommentarerna och fokuserar på alla läsare där ute som hatar min bok.

Hatar den!

Och det finns så många platser där man kan upptäcka att ens bok är den sämsta boken (och här citerar jag) som någonsin skrivits. Goodreads, Amazon, Bokus, Adlibris, bokbloggar. Varje gång tänker jag: när jag var läsare, var jag så här obarmhärtig? Jag tror inte det. Det är väldigt få böcker jag skulle ge en tvåa av fem, och förmodligen ingen som skulle få en etta, inte om de har tagit sig igenom hela processen att redigeras och bli utgiven. Men det kan andra läsare.

Som tur var recenseras feel good-litteratur sällan i papperstidningar (de flesta av mina riktiga recensioner har jag fått i England och USA, där min bok av mystiska skäl klassas som ”literary” snarare än ”commercial”). Men jag minns fortfarande min första sågning! Det var Smålandsposten, och den var vad vi optimistiskt brukar kalla ”blandad”, det vill säga att den lustfyllt sågade hela boken, men var obetänksam nog att också skriva några meningar som helt tagna ur sitt sammanhang kunde tolkas som positiva. Jag är nästan säker på att vi använde dem till pocket-versionen. Så här gick klippningen förmodligen till:

Stryk: ”går ofta på tomgång”
Stryk: ”Ofta känns den konstlad och behöver stundtals mun mot mun-metoden för att ens överleva.
Stryk: ”Kanske världslitteraturens tråkigaste karaktär (…) Han får Madame Bovarys make att framstå som rena Don Juan”
Stryk: ”Plocka fram macheten och halshugga Läsarna i Broken Wheel rekommenderar”
Behåll: ”Då och då fylls sidorna med Amys brev och de är den främsta behållningen med boken. Texterna är charmiga och skrivna med en ljuvlig glimt i ögat. Och när Sara startar upp sin lilla bokhandel pulserar det extra i mitt bibliofil-hjärta.”

Så här skulle det stå på baksidan av mina böcker om jag inte hade ett förlag som hade en säljavdelning som kompenserar för min neuroticism: 
”Seg berättelse som tråkar ut!” – Nynäshamnsposten

”Kanske världslitteraturens tråkigaste karaktär (…) Han får Madame Bovarys make att framstå som rena Don Juan” – Smålandsposten

”I can’t imagine reading another fiction book this year worse than this one” – Läsare på Amazon.com

”Lame story line!” – Läsare på Amazon.com

Samt min all time-favourite kritiska läsar-kommentar (som jag faktiskt skulle vilja trycka upp på baksidan av en bok. Eller kanske ännu hellre på en t-shirt):

”Tries to satisfy all groups of possible readers – gays, lesbians, bi-sexuals, recovering alcoholics, etc.”

Japp!

>