Saker jag gör medan jag borde skriva

Where pride began

Igår besökte jag Stonewall Inn, baren där HBT personer gjorde motstånd mot en polisrazzia i vad som ibland beskrivs som startskottet till den moderna HBT-rörelsen. Med inspiration från medborgarrättsrörelsen, anti-krigs demonstrationer och bohemmiljön i the Village började HBT-personer slå tillbaka mot polisen.

Sen ungefär åtta år tillbaka är det en hbt-pub igen. När jag kommer dit är klockan halv tre och de har precis öppnat. Bakom baren står Ben – ”Big Ben’s Happy hour” förklarar skylten utanför. Han är en tvärhand hög och får förmodligen frågan om vad som är stort hos honom ett dussin gånger per dag. En kille från Toronto frågar strax efter att jag slagit mig ner. ”Min personlighet”, svarar Ben. Tyvärr för killen från Toronto är Ben gift.

Killen från Toronto heter Jon och har gett sig själv ett improviserat besök i New York eftersom han höll på att bli galen. Han jobbar i köket på Ikea. Han har precis överlevt den galna nationella helgdagen före alla skolor börjar i september. På en dag sålde Ikea för 1.5 miljoner dollar, och där stod han och serverade köttbullar, kanelbullar och Fish and Chips. Han har examen i konst, historia och juridik men drömmer nu om att göra karriär inom Ikea. Helst skulle han vilja jobba sig från stad till stad, men han än så länge är han för bekväm.

Ben har serverat drinkar bakom baren i fem år, och när han inte gör det undervisar han på ett college i närheten. Hans inriktning är datavetenskap och sexuality/queer studies. Om han visste att han inte kunde misslyckas skulle han vinna på lotto, och sen skulle han forska. Hittills har han skrivit artikeln ”Straightening Space: Neoliberalism and Gay Public Sex”, men om hans forskningsprojekt blev av skulle han vilja undersöka Stonewall effekten idag: han misstänker att polisen oftare slår till mot gayvänliga barer och oftare i samband med stora dagar (”De är här varje år i samband med Pride”) . Han skulle vilja jämföra det med tillslag mot irländska pubar på St Patriks day eller sportbarer vid sportevenemang. Han har gjort tre ansökningar till polisen för att få ut materialet, men hittills har han nekats varje gång av olika anledningar. Han förbereder sig för att skicka in en fjärde ansökan.

Diskussionen om hans forskningsprojekt avbryts av en ny stamgäst som kommer förbi för en öl innan jobbet. Han är psykolog och jobbar som bartender, men brukar försöka att inte berätta för folk att han är psykolog. Han vet inte om han kommer jobba med det, just nu är han inne i mixologi. Hans egenskapade-favoritdrink är en creme brulee-drink. Han sveper två snabba öl för ”två för en”-erbjudandet som finns under Big Ben’s Happy Hour och försvinner sedan iväg till jobbet.

Själv fortsätter jag kvällen tillsammans med Jon från Toronto.

>