Saker jag gör medan jag borde skriva

Hockeyfrillan i Iowa

Oj. Jag inser att jag lämnade er med en cliff hanger när jag antydde magnifika hockeyfrillor i Iowa och sen inte skrev något alls om det.

Och vid gud, den var magnifik. Man ser inte ofta långa, kraftiga kvinnor som är snaggade upptill på huvudet och sen låtit håret växa ut i nacken, men på den kombinerade barbecue-vagn-garage-sale utanför en småstad i Iowa hittar man det.

Hon och hennes man drev tidigare en restaurang i en annan delstat, men flyttat dit för att hennes föräldrar blev äldre och sjukare. Hennes far dog ett halvår efter, nu tar de hand om hennes mamma. De serverar de bästa ribsen jag åt i USA, och om de kunde skulle de följa efter ett band som spelar 70-tals covers på deras resor genom Iowa. Mannen får något längtansfullt i blicken när han pratar om det. De brukar samköra på studentåterföreningar och bröllop (”‘ribs? på ett bröllop?’ sa jag när de frågade. ‘De vet att det kommer bli kladdigt, va?'”).

”Det finns ett donut-ställe inne i stan där ägarens fru brukar stå i kassan. Och hon är pinnsmal. ‘Du gör inte direkt reklam för dina bakelser’ sa jag till henne. Jag menar, se bara på mig. Jag älskar min mans mat och jag är en vandrande reklam för den. Hur bra kan bakelserna vara om man kan leva bland dem och vara pinnsmal? Jag bara frågar.”

På sin fritid bygger de trikes. Och föder upp kattungar. Hockeyfrillan visar oss båda kattungarna när den andra av oss är på toaletten. Det här är efter att ha inspekterat alla deras trikes.

”Vad roligt att ni är från Sverige! När vi gifte oss var det två svenska sångare på besök, och de sjöng en helt fantastisk sång. Ja, vi kunde ju inte förstå vad de sjöng, så för allt vad vi vet kan de ha bett oss dra åt helvete.” Hon sneglar längtansfullt mot huset. ”Om jag bara hade vetat vad bröllopsvideon var! Då hade jag kunnat visa er den.”
Jag och Carina: ”Öh, vad… synd.”
”Ni hade kunnat berätta vad de sjöng! Men jag tror inte jag kan hitta den…”
Jag: ”Faktiskt… vi är nog lite på väg.”
Mannen från andra sidan tomten: ”Har du berättat om bröllopsvideon?”
Carina: ”Tack! Vi måste nog… bege oss.”
Hockeyfrillan: ”Jag önskar att jag visste var den var…”